SOBA

Pri kraju sam knjige “Soba” spisateljice Emme Donoghue.
Emma Donoghue rođena je 1969.godine u Irskoj. Živi u Kanadi i autorica je bestselera Laka cura (Slammerkin).

Soba je roman o dječaku Jacku koji je od svog rođenja u Sobi ne zna za ništa drugo. Rođen je u Sobi i tamo navršava svojih 5 godina. Jackova majka govorimu kako ništa nije stvarno, stvarni so samo oni. No jednog dana nakon što im Stari Krampus iskljući struju na tri dana majka odluč da je vrijeme da pobjegnu i da mu otkrije da izvan sobe postoji svijet.

Ovaj izvanredan roman me podsjetio da trebamo više razmišljati o tome koliko je ovaj svijet surov. Svi smo mi barem jednom u životu došli pred nešto što nam se nije svdjelo, ali kad je cijeli tvoj život nešto što ni si odabrao. Svatko bi trebao imati pravo na mir i slobodu no nažalos nisu svi u mogućnoti imati svoju slobodu i mir.

Roman me navodi na razmišljanje o patnjama i boli zatočenih judi u doslovnom i prenesenom smislu ove riječi. Toliko ratova,otmica,trgovine ljudima toliko zla i boli. Zar ne bi bilo bolje da živmo bez straha,boli i patnje? Zašto svi ne mogu imati slobodu? Zašto se javljaju rasne, vjerske i spolne diskriminacije kad bi smo svi mogli biti jednaki i ravnopravni. Nitko od nas ne vrijedi više ili manje, zato bi smo se svi zajedno trebali boriti za slobodu svh ljudi.

Svakako svima preporučam knjigu “Soba”, kad pročitate podijelite samnom svoje razmišljanje i doživljaj o knjizi. 🙂

Voli vas K!

Komentariši